woensdag 2 januari 2013

Mata Hari deel 6


  Haar grote liefde - Vadime de Massloff - 1916
Vadime de Massloff
De Eerste Wereldoorlog veroorzaakte een radicale breuk met de decadente levensstijl van het fin-de-siècle.

Ook Margaretha Zelle moest zich bezinnen. Omdat de Europese theaters waren gesloten, kon ze niet langer optreden. Ze vertrok naar Den Haag, naar haar minnaar Baron Van der Capellen.

Maar in het burgerlijke Nederland viel niet veel te beleven voor de mondaine Margaretha, en ze besloot terug te gaan naar Parijs.

Mata Hari en de Russische Vadime de Massloff hij was haar grote liefde
 
Eenmaal aangekomen in Parijs ontmoette ze de jonge, Russische kapitein Vadime de Massloff die zij later de liefde van haar leven zou noemen. Hoewel hij in Vittel was gelegerd, was Mata Hari vast van plan hem op te zoeken. Als buitenlandse mocht zij echter niet zonder speciaal pasje het militaire gebied betreden. Ze trok er dan ook meteen op uit om zo'n pasje te bemachtigen bij het Militair Bureau voor Buitenlanders op de Boulevard Saint-Germain 282, het gebouw waar ook de Franse contraspionagedienst was gehuisvest.
 


 

Het verhaal gaat dat Mata Hari een verkeerde deur binnenliep, en pardoes in het kantoor van kapitein Georges Ladoux, hoofd van het Bureau  stond.

Ondanks waarschuwingen van de Engelsen voor dit `verdachte persoon', stelde Ladoux Mata Hari voor in dienst te treden bij het Tweede Bureau. Als beloning zou ze 1 000 000 franc ontvangen.

Na haar bezoek aan Massloff in Vittel stemde Mata Hari in met Ladoux' verzoek, om Frankrijk te kunnen dienen. Maar ook omdat ze als spionne snel veel geld zou kunnen verdienen.

Vadime had haar namelijk ten huwelijk gevraag, en met dit bedrag zou zij nooit meer hoeven te werken en zich volledig aan haar geliefde kunnen wijden. Ze vertelde Ladoux echter niet dat ze ook al benaderd was door de Duitsers, en zich had

voorgenomen als dubbelspionne te gaan fungeren.

Geen opmerkingen: