zondag 1 oktober 2017

Verrassing: hoed uit de winkel waar Mata Hari werd geboren.


 7 augustus    29 september  Erwin Boers   Friesland


Het Historisch Centrum Leeuwarden heeft een hoed cadeau gekregen die afkomstig is uit de winkel van Mata Hari’s grootvader.

Vandaag is het precies 140 jaar geleden dat Margaretha Zelle (alias Mata Hari) werd geboren op de Kelders 33 in Leeuwarden. In 1866 had haar vader hier het ‘hoeden- en pettenmagazijn’ overgenomen. Daarvoor was het de hoedenzaak van haar opa, Cornelis Zelle. Die omschreef het destijds in deze krant als ,,winkel, magazijnen en fabriek van hoeden en petten’’.

Dat er na al die jaren nog een hoofddeksel zou opduiken uit opa Zelles winkel, was een verrassing. De hoed is wat versleten, de randjes zitten los, maar verder ziet hij er nog een prima uit.

,,Hij is geschonken door oud-journalist Johan van der Zee, die sinds kort in Leeuwarden woont. Van der Zee wist zich te herinneren dat zijn grootvader de hoed droeg bij voordrachten’’, laat Klaas Zandberg van het HCL weten. ,,De hoed zal omstreeks 1860 zijn vervaardigd en is dus verkocht in het pand waar later Mata Hari is geboren.’’

De binnenvoering meldt: ,,Manufacture de Paris C. Zelle te Leeuwarden.’’ Zandberg: ,,Waarschijnlijk leggen we de hoed in een vitrine met documenten over de familie Zelle.’’ Eventueel wordt hij uitgeleend aan het Fries Museum, dat een grote Mata Hari-tentoonstelling organiseert. Hoofdaanleiding is de honderdste sterfdag van de danseres en dubbelspionne in oktober.

Een foto van de hoed komt in het boekje Stadswandeling Leeuwarden. Sporen van Mata Hari, dat het HCL en het museum samen opzetten. Dit komt begin oktober uit.

Ikzelf heb de winkel in schaal 1op 12 gebouwd.


Geen opmerkingen: